Zemanovci a logické myšlení alias zdravý selský rozum.

25. 04. 2017 10:55:32
Zdravý selský rozum - toť ona magická formulka, kterou se tak rádi Zemanovci, Okamurovci a jim podobní zaštiťují. Jak jsou na tom však s oním zdravým úsudkem a znalostmi doopravdy? Já to zas tak růžově nevidím.

Není v současné době snad mocnější argumentu, snad silnější rány na hlavičku učenosti jako, je právě zdravý selský rozum. Vždyť ten je více, než veškeré poznání světa i veškerá vzdělanost. Kdo jej má, ten se nemusí více vzdělávati, poznávati ani zajímat o skutečný stav věcí, neboť kdo jej užívá, nebo kdo jim byl dokonce obdařen, ten je víc než všichni studovaní doktoři a profesoři. Právě člověk zdravého selského rozumu má přehled o naprosto veškerém světovém dění z poza počítače ve své vísce. A jen a pouze lidé zdravého selského rozumu by snad měli míti právo a dokonce i snad povinnost rozhodovat u budoucnosti země, kontinentu, planety i vesmíru. Nač je nám vzdělanost a kritické myšlení, když máme zdravý selský rozum. Pryč se vzdělaností. Vzdělanost se nepříznivě podepisuje na zdravém selském myšlení.

Ano, opět žijeme ve smutných časech, kdy je znehodnocována vzdělanost. Kdy vzdělanec se stává více nadávkou. Kdy je urážena učenost. V časech, kdy se nad ní staví zdravý selský rozum - ona magická formulka, kterou se zaštiťují všichni ti muslimbojsové volící nejrůznější "Oka můry" a jim podobné proroky, ale především vesměs oddaně vzhlížejících k našemu velikému spasiteli a ochránci Miloši Zemanovi. Ten je sice také tzv. elitář a také vzdělanec, ale zdravý selský rozum nepozbyl, ba naopak jím přímo oplývá. Co on řekne, to je posvátné, nevyvratitelné a vždy pravda. Jeho slov nám netřeba ověřovati, ať jsou jakkoli od věci, neboť pan prezident je prezident a tak ví vše. A především stojí za svými občany. Snad právě proto vznikají stupidní skupiny typu Pan president Zeman za nás, my za pana prezidenta Zeman, aniž by se kdokoli zamyslel nad tím, že Zeman si přihřívá především polívčičku na blažené nevědomosti obyvatel, kterými ve skutečnosti pohrdá. Jinak by přeci nikdy neprohlásil: "Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt."

Páni, taková krásná slova. Vždyť z těch láska k obyvatelům této země přímo sálá. Já ji tam sice jaksi nevidím, ale zdravý sedlák se dozajista našel. Stejně jako pro svůj zdravý a pohotový úsudek přehlédne, že se hned v návaznosti na tento výrok navezl do tolik zbožňovaného a na nebesa vynášeného národa. Spíš se tady jen potvrzuje, jak je lidská paměť krátká a jak se z dříve nevolitelného politika, kterého nebyl problém vypískat z hospody, může jednou stát modla. Stačí říkat, co lidé chtějí slyšet.

Nechme však již chvály zdravého selského rozumu a jeho nositelů. Podívejme se raději na to, co nám radí a říká osvěta lidu tímto posvátným elementem obdařených. Co říkají tito lidé na aktuální vývoj ve světě?

Srovnávají EU s východním blokem a třetí říší - no jistě, tam by bylo určitě možné referendum o vystoupení. Roky 1968 a normalizace nebo násilné potlačení demonstrací roku 1939 jsou toho přeci jasným důkazem. Selský rozum? Tleskám!

Jásají nad Brexitem, truchlí pro porážku Hofera a modlí se za vítězství Marie Le Pen. Čert vem, že ani sebesilnější Británie nebude silnější než Evropa jako celek, kdyby opravdu držela při sobě a každý se na jejím vzestupu podílel na místo nesmyslného reptání. Co na tom, že se Hofer vymezuje proti Benešovým dekretům. Jeho vítězství by bylo i přesto zcela nepochybně výhrou i pro nás. Stejně jako vítězství Marie Le Pen.

Marie Le Pen - po té, co jsem shlédl jeden z jejich projevů, okamžitě jsem si tak nějak vybavil jednoho nejmenovaného německého kancléře, který snad bude brzy také uctíván coby nepochopený spasitel Evropy. Lidi, jste normální? Vždyť ona chce budovat silnou a hrdou zemi? Jak to pro nás může být dobré? Až si budou Francouzi budovat tuto sebevědomou a silnou zemi, náš osud jim bude ukradený ať se zde děje cokoli. Budovat silnou a sebevědomou zemi totiž znamená hledět především na své zájmy. To znamená každý za sebe. Ona chce Evropu opustit! Myslíte si, že ji pak budou problémy ostatních evropských zemí zajímat? Jak může být vůbec pro nás dobré, že by zde měl každý kopat za sebe? Vždyť právě takovým tendencím vedoucím k bojům o moc měla EU zabránit!

Jde o migraci? A co tedy může plynout pro nás dobrého z toho, že by se Francie mohla uzavřít a začít vyhošťovat migranty? Oni snad jdou z Francie do Čech a následně do Německa a tak nás jich uzavření francouzských hranic uchrání? Tohle říká ten váš zdravý selský rozum? Tohle je tak leda útok na rozum! A co teprve její ekonomický program, který může pěkně zamávat s ekonomikou v Evropě. Shodují se na tom experti i držitelé Nobelovy ceny v této oblasti. Ale co nám po tom. Jsou učení. Nemají z toho rozum. Totiž ten správný rozum - selský rozum.

Ano, jak už jsem nejednou napsal, učenost je dnes znevažována. Ach, kdyby se toho dožili naši velikáni jako Masaryk, Palacky, Borovský nebo Komenský, kteří kladli důraz především na vzdělanost. Kde se však tato nedůvěra v učenost bere? Nedůvěra ve vzdělané lidi a vzdělávací instituce? Vždyť člověk by měl nadsazovat rozum nad cit, nikoli obráceně.

A především, kde se bere nedůvěra ve studentstvo, v které byly vždy dříve vkládány veliké naděje. Které se vždy tak nějak podílelo na našem kulturním a politickém vývoji. Které má přístup k nejnovějším poznatkům. Které se v současném informačním věku umí tak skvěle orientovat. Avšak dnes zdravý selský rozum praví, aby student mlčel, neboť nemá zkušenosti ze života, a tudíž ničemu nerozumí. Kde se to bere? Nemůže na tom mít podíl opět náš lidem milovaný prezident Zeman, který ve své neustálé snaze spojovat rozdělenou českou společnost prohlásil: "Studenti, to je skvělá sociální skupina, až na to, že ještě nemá ty životní zkušenosti, aby nenaletěla nejrůznějším totalitním a elitářským ideologiím."

by tak nějak dodal svým slovům vážnost, opět si z prstu vycucal případ, kdy mělo údajně 150 vysokoškolských studentů skandovat v říjnu 1938 "Židi ven" a v listopadu téhož měli studenti na filosofické fakultě strhnou sochu presidenta Masaryka. Poznatky asi tak dohledatelné jako údajný Peroutkův článek "Hitler je Gentleman." Ale co, pravil to prezident, tak přeci musí být pravda. Divím se však, že podle stejné logiky ji nikdy nemohl mít Havel, ačkoli to byl také prezident. Tak nějak by mne spíše zajímalo, odkud Miloš Zeman čerpá takto nedohledatelné informace, které snad jako bonus nabízejí i nějakou tu dětskou pornografii. Především však nechápu, co mají tyhle údajné projevy pár desítek lidí dokazovat, když zde jsou zcela výraznější akce studentstva.

Nebylo by třeba vhodné zmínit rok 1948, kdy 5000 studentů demonstrovalo v ulicích Prahy na podporu Edvarda Beneše a demokracie a proti nástupu komunismu, zatímco životem zkušení staříci vítali Klementa Gottwalda? Co se stalo se studenty? Byli zbiti! Příklad naivnosti studentů, kteří naletí každé totalitní ideologii, jako vyšitý. Co na to onen tolik posvátný zdravý selský rozum pilně přikyvující výrokům prezidenta Zemana?

Nestačilo vám to? A co takhle 17. listopad 1939. Že vám to nic neříká drazí "vlastenci"? Nepřipadá právě na toto datum den studentstva? Nedošlo v předchozích dnech k shromážděním, na kterých zemřel právě životem nezkušený student lékařské fakulty univerzity Karlovy Jan Palach? A nedošlo pro následné demonstrace k zavření českých škol, popravě devíti představitelů studentských organizací a zatčení a následné deportaci 1200 českých studentů do koncentračních táborů? Co na to zdravý selský rozum? Jak moc jsou životem nezkušení studenti k totalitním ideologiím náchylní?

Pořád je vám to málo? Pořád uvádím málo událostí? Kdo se roku 1969 zapálil na protest proti okupaci a ve snaze probudit společnost z rezignace, do níž postupně upadala? Ano, nebyl to nikdy jiný, než životem nezkušený a totalitním praktikám náchylný studen filozofické fakulty univerzity Karlovy Jan Opletal, který se například již roku 1968 účastnil také studentské stávky. Ale ani tyhle události Miloš Zeman zjevně nepovažuje za důležité a užitečné připomenout. Stejně jako lidé zdravého selského rozumu se nad nimi nemají potřebu pozastavovat. Student nemá zkušenosti - ničemu nerozumí!

Stejně tak roku 1989 sehráli nemalou roli studenti. Projevili se taktéž za revolučního roku 1848. A ani obhájci Wiklefova učení a studenti mistra Jana Husa nebyli prostí sedláci. Ti po té jen páchali v jeho jméně (aniž by o něm kdy dříve cokoli třebas i slyšeli) činy, nad kterými by jen zlostně lomil rukama. Takže, vážení a milí lidičkové obdaření zdravým selským rozumem, jak se to tedy má s tou naivností životem nezkušeného studentstva náchylného k totalitním ideologiím? Už se nemůžu dočkat na plně smysluplné reakce v komentářích. Především však tito studenti a mladí lidé rozhodují převážně o své budoucnosti. Životem zkušení staříkové toho už v minulosti myslím si podělali víc než dost.

Pokud mne však něco trhá žíly a opravdu nadzvedává ze židle a donutilo mne sepsat tento pamflet, jsou nejrůznější stupidní koláže srovnávající Miloše Zemana například s táborským hejtmanem Janem Žižkou z Kalicha, hlásající: "Není žádnou náhodou, že v čele odporu národa proti cizáckým hordám stojí znovu český zeman..." Brr, co za chorý mozek neznalý dějin i současného dění může vůbec něco takového zosnovat?

1) V jakém odporu proti cizáckým hordám Boha? Kde se kdo na nás valí? Myslíte těch 20 uprchlíků, co tady přišlo a zase uteklo? V tom lepším případě do Německa, v tom horším zpátky, odkud přišli. Musí to zde být v pravdě úžasné. Více se k nám nikdo nežene. Ani nemá kudy, když Maďarsko uzavřelo hranice. Prověrkami prošlo 12 migrantů a více dle Chovance ani nepřijmeme. Všichni jsou z nich podělaní, ale nikdo je neviděl. Když už se zeptám, kde ty hordy zlých Arabáků můžu vidět, abych se mohl na vlastní oči přesvědčit, nikdo neví. Někdo je vidí všude, ale prý nemám podávat stupidní a provokativní otázky. V tom lepším případě mně pošlou podívat se na lázeňské hosty do Teplic. Tož se uzavřeme a zakažme i turismus. Tamnímu kraji bude určitě mnohem lépe. Především po ekonomické stránce.

2) V čele národa? Jaká to zhovadilost. Husitské války byly především občanskou válkou. Zikmund k nám sice sem tam nějakou tu křížovou výpravu vyslal, ale jinak se bili katolíci s utrakvisty (kališníky) tady v zemích koruny české. Vždyť ani ti husité (kteří se sami husity nikdy nenazývali) nebyli. Byli zde táborité, pražská města, po Žižkově smrti sirotci, Adamité a spousta dalších sekt a proudů, které se střetli nejednou už za Žižkova života. Lipany byly posledním střetem, ale ani za mák prvním. Doplňte si vzdělání vážení a milí vlastenci. Husitství jako jednotné národní hnutí existuje snad jen v pohádkách Aloise Jiráska, ale skutečnost byla bohužel jiná. Spolupracovat dokázali jen tehdy, kdy hrozilo nebezpečí opravu všem. Ale stále se nejednalo o národní odpor.

3) V čele odporu? Jakého odporu? My jsme ve válce? Pramení to z onoho rozšířeného mýtu, že Zeman je jediný, kdo nás chrání? Jak prosím? Zatím mi nikdo nebyl schopen smysluplně odpovědět. Jen blbě kecá, aby si přihřál polívčičku u svých voličů, ale sám nečiní vůbec nic. Je hlavou ozbrojených sil, vyslovil se pro vyslání vojska na hranice, ale přesto tak neučinil. Volá po vzniku jakési mezinárodní aliance v boji proti terorismu. Ale instruoval nějakým způsobem diplomaty? Přišel s nějakými návrhy a nápady, jak toho docílit? Nikoli, a různá mezinárodní společenství se tak mezitím bez jeho přičinění zasadila o to, že IS se drží už jen v posledních pár městech. Někdo v pravdě selsky uvažující mi pravil, že Zeman nás chrání už jen tím, že je. Jo, tak určitě. On je to totiž Bůh, který drží svou ochranou ruku nad celými zeměmi koruny české a co nemá rádo vepříky, co k nám ani nepřiblíží. Zdravý selský rozume, budiž veleben.

4) Jak může vůbec kdo srovnávat Miloše Zeman s tímto neporazitelným hejtmanem. Taková urážka tatíka Žižky. Žižka se postavil spolu s třemi desítkami dělníků na křižácké výpravě na Vítkově. Bylo mu už přes šedesát a s mečem v ruce pobíhal ze srubu na srub. Ať už za to může zdraví či nějaký ten milovaný frťan, Zeman pomalu nevyjde schody aby se z nich neskutálel. Žižka se zasadil o vznik moderního vojenství. Zeman nemá o armádě zdání. Nikdy v ní nesloužil. Jeho počínání při snahách o modernizaci armády prý vše jen zpomaluje. Posedlý drony si počíná jako slon v porcelánu. Ačkoli v alianci je letadel víc než dost a zapotřebí jsou jiné zbraně, on si zaplakal, že jsme byli dlouho jedinou zemí bez nadzvukových letadel. Ano Miloši, nyní máme šest Gripenů, jaká to spása pro tuto zemi. Ale selský rozum je holt selský rozum.

A když už jsme u toho Žižky, připomeňme se drazí fobíci slova snad uznávané autority - Karla Čapka: "Lépe by bylo, aby vůbec nebylo Žižky, než aby žili zbabělci v národě Žižkově. Nezáleží na tom, čí jsme, nýbrž na tom, čí jsi ty. Národ sám potřebuje spíše lidí nežli jmen."

Takže jakže? Zdravý selský rozum? Selský - zcela nepochybně! Rozum - zas tak vysoko bych nemířil, spíše jakýsi úsudek. Ale zdravý? To určitě ne.

Aktivní občan

Autor: David Wiltsch | úterý 25.4.2017 10:55 | karma článku: 27.52 | přečteno: 1499x

Další články blogera

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma článku: 14.54 | Přečteno: 264 | Diskuse

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 607 | Diskuse

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma článku: 27.48 | Přečteno: 796 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 31.92 | Přečteno: 450 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.31 | Přečteno: 1572 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 257 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 192 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 258 | Diskuse
Počet článků 150 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2012

Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...