Cestování v dobách úporného budování socialismu

28. 03. 2017 8:06:00
K tomuto blogu mně inspirovaly dva články pana Stejskala, který v nich zmiňuje problémy, na které turisté naráželi, chtěli li se kouknout na vlastní oči, jak to na tom prohnilém západě vlastně vypadá.

Při čtení diskuse jsem si uvědomil, že část obyvatelstva je stižena prudkou sklerozou, část asi cestovat netoužila a část netuší, vzhledem ke svému mládí, jaké svinstvo to budování socialismu vlastně bylo. Takže... jak se tedy cestovalo? Inu, jak už ujko Husák povedal : Hranice není žádné korzo, a jak řekl tak se taky dělo.

Chtěl li tedy občan ČSSR vycestovat sám, po vlastní ose na západ od "ráje ", čekalo jej byrokratické martyrium.

1) Žádost o devizový příslib.

Zdánlivě, jak vidíte na přiloženém obrázku, se jedná o poměrně jednoduchý dotazník. Jenže když se podíváte na část, která je vzhůru nohama, uvidíte že obsahuje kolonku, kde váš nadřízený vaší cestu musí doporučit. A zde začala první část vaších trampot. Samozřejmě záleželo na zaměstnavateli. Někde z toho nedělali vědu a toho berana vám tam vrazili bez problému. Ovšem jak se to budování socialismu dostávalo do problému stále větších a větších, tak existovali i uvědomělí vedoucí pracovníci a to pak znamenalo, že jste musel oběhnout pracoviště odzhora až dolů a ještě pár let budování a potřebovali byste razítko i hajzlbabky.

Jen dodávám, pokud byla žádost vyřízená kladně, tak limit byl tuším 30 USD na den.

2) Žádost o výjezdní doložku

Už při zběžném pohledu na tento formulář, se normálnímu člověku zatočí hlava. Na rozdíl od devizového příslibu, zde ovšem šlo pro zaměstnavatele do tuhého. Tuto žádost totiž občan podával na oddělení pasů a víz, což bylo de facto detašované pracoviště Stb a každý vedoucí pracovník věděl, že zde už jdou žerty stranou.

Takže to nefungovalo tak, že jste to dali v práci mistrovi, nebo nějakému šéfíkovi ve vedlejší kanceláři. Tohle se posuzovalo na nejvyšších místech organizace a znám případ, kdy známého si zavolal ředitel a hodinu jej zpovídal, proč chce jet lyžovat do Alp, když Beskydy jsou tak krásné. Nicméně, jakkoliv vaše povinnosti a úkoly v tomto směru, zdály se být otravné, tak je nutné si uvědomit, že v okamžiku vyplněné a podané žádosti, si tato začala žít vlastním životem. A tak chodily dotazy na uliční výbory, místní národní výbory, místní oddělení VB, sousedy navštěvovali podivně vypadající pánové s ještě podivnějšími dotazy a měl li váš dům domovní důvěrnici...ojojoj, to bylo nutné si jí hodně předcházet.

Na konci tohoto martýria byl úřední dopis, kde vám buďto sdělili že vaše cesta není v souladu se zájmy ČSSR a tudíž můžete jet tak akorát do prdele a ne na západ, anebo vám byla výjezdní doložka udělena.

V tom okamžiku nastávalo obrovské nadšení, radost a hlášky typu " Já ti táto říkala že ti komunisti nejsou tak špatní " s odpovědí typu " Ba, ba , mámo..."

Vyhráno ale rozhodně nebylo. Ono samotné udělení doložky a devizový příslib ještě neznamenalo, že opravdu vyjedete. Nasledovala totiž další zrůdná hra bolševických potvor. Náhodné návštěvy na pracovištích a dotazy, jestli náhodou něco neprodáváte. Opětovné zvonění u sousedů, zda se u vás nepohybují stěhováci nebo se jinak nepřesunuje nábytek a majetek. Náhlé průzkumy vašeho bytu z jakýchsi důvodů o kterých jste nikdy neslyšeli a tak dále a tak podobně. A vaší cestu mohla snadno zhatit i nevinná větička nevinný vtípek, nebo hlasitý smích nad vtipem Dvořáka s Bohdalovou v televarieté, který skrze zeď uslyšeli závistiví sousedé a ti pak zvedli telefon. A ani tehdy, když to vše jste ustáli bez problémů a dorazili jste na hranice, ani tehdy nebylo jisté, že se ta závora před vámi otevře. Záleželo na celníkovi, jeho náladě anebo rozkazech pro tento den, jestli vás pustí anebo vás vrátí zpět.

Ono, to co jsem napsal se možná zdá jako velká legrace a dnes si říkáte že je to nesmysl a že přeháním. Omyl. Ani z poloviny jsem nevyčerpal všechna protivenství a úklady a nástrahy, které musel překonat ten, kdo chtěl sám, o svobodné vůli vyrazit do světa a jet třeba opravdu jen na lyže do hor.

Moloch, monstrum, které ovládalo společnost a republiku, dokonale své občany svázalo a mocní dělali vše proto, aby případné zájemce o cestování od jejích záměru odradili.

Ano, zapomínáme. Máme jako lidé tuto tendenci, vidět a pamatovat si jen to dobré. Já dnešní generaci přeji, že mají možnosti o jakých nám se ani nesnilo. Ale neměli bychom dovolit, aby se zapomnělo.

Na dotazníky, uliční výbory, základní organizace KSČ a na podobná zvěrstva.

A závěrem jen pro pousmání. Cestovat sám bez služeb cestovní kanceláře do SSSR, bylo ještě větším problémem nežli cestování na západ. Ovšem v tomto případě byla vina na druhé straně. Oni se ti Sověti hrozně báli, že by vyšlo najevo, že zase takový ráj na zemi to tam není. Ovšem to už je jiná story.

Autor: Martin Braun | úterý 28.3.2017 8:06 | karma článku: 33.48 | přečteno: 2217x

Další články blogera

Martin Braun

Zachraňme děti na hranicích

ale jak,..dovoluji si položit smělou otázku. Tím že jím dáme čaj a polévku? Nebo je máme odvézt od rodičů někam k milosrdným v Evropě? Tak jak jím pomoci?

15.11.2021 v 10:17 | Karma článku: 32.68 | Přečteno: 1273 | Diskuse

Martin Braun

Uprchlická krize bez konce

Dva blogy dnes reagovaly na události na běloruských hranicích. Jeden napsal pan Zeman a druhý paní Nová. A přestože se dotýkají stejného tématu, jsou naprosto rozdílné.

14.11.2021 v 13:33 | Karma článku: 29.44 | Přečteno: 1042 | Diskuse

Martin Braun

Technický problém na idnes, úmysl nebo chyba v chrome?

Několik posledních měsíců, se pokus dostat se do diskuse mění v noční můru. Odkaz na diskusní okno je překryt odkazem na reklamu všeho druhu...

13.11.2021 v 9:36 | Karma článku: 23.91 | Přečteno: 866 | Diskuse

Martin Braun

Ještě k případu Dr. Cimického (aktualizováno)

Je to dnes populární téma a jak už je zvykem, pravda není to co dav zajímá. Dav je rozdělen. Část by nejraděni Cimického vykastrovala či minimálně poslala na dlouhá léta za mříže a část věří v jeho nevinu,

10.11.2021 v 9:33 | Karma článku: 29.07 | Přečteno: 1706 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 175 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 204 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 610 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 486 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2625

http://www.zemancountdown.cz/

Lépe být mrtvý, než rudý.

AM YISRAEL CHAI

ARALLU Akbar

martinbraun@centrum.cz

Sionista - Islamofob - Antikomunista

Bohabojný židovský Antikrist

 

Jsem přítelem Izraele a jeho politiky. Jsem příznivcem židovského odboje, který přispěl k vzniku státu Izrael. Mým vzorem je Avraham Stern, brutálně zavražděný Brity. Ctím památku osvobozeneckých hnutí Haganah, Irgun a Lehi, které se zbraní v ruce bojovaly za svobodu, nezávislost a za vznik židovského státu na historických židovských územích.

Všechny současné i budoucí fotografie jsou zveřejněny s laskavým souhlasem Dory Bar Or, 

All current and future photographs are published with kind permission Dory Bar Or, from his Instagram account

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...