Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kavkovo „kafkovské“ překrucování skutečnosti a faktů ztrácí úroveň

V nejnovějším staronovém pojetí výkladu slov premiérky Merkelové se opět projevuje logická mystika katolického fundamentalisty, nad kterou jistě islamističtí imámové v Evropě i v chalífátu ISIS nepochybně jásají.

S trvalou mystifikací teze, jak je nezbytné Evropany přesvědčit, že: terorismus nemá s islámem nic společného, lze snadno polemizovat. Terorismus je širší pojem, který obecně završuje užší vymezení důvodů terorismu. Důvody mohou být nejrůznější. Osobní důvody masových vrahů po celém světě, nacionalistické důvody (IRA a ETA v Evropě; OOP, Fatah, Hizballáh a další na středním východě), sociální důvody (latinskoamerické gerily, Rudé brigády v Itálii).  Autor blogu však chce vyvolat dojem, že někdo zakrývá tuto zjevnou skutečnost, že s terorismem má problémy také islám. Nikdo to nepopírá. Popírá se jen neopodstatněná teze, že jedině islám provozuje terorismus nebo ještě zjednodušeněji: islám = terorismus.

Kavka nemůže pochopit tezi, že islámský terorismus, případně islamismus, není správně interpretovaný islám. Důkazů o tom již bylo sneseno mnoho, ale nijak to nepomáhá, protože toto hlavní dogma zakuklené fundamentalistické sekty katolíků a jejich názorových souputníků, jako by bylo z dílny samotných islamistů. Přesně tuto představu chtějí vyvolat v evropských souvěrcích a v Evropanech samotných. Chtějí vyvolat představu, že islámské zdroje (korán, hadísy, sunna, šaría a další) mají jen jeden jediný možný výklad vedoucí k terorismu, fašismu, uzurpátorství, nadřazenosti, ani se mi všechny ty nadávky nechce vyjmenovávat. Ve stejném duchu jsou poučováni v muslimském světě věřící a veřejnost o podobném nevyhnutelně jednostranně útočném imperialistickém nastavení křesťanství. Tam jsou rovněž viditelné důkazy: civilní oběti vojenských zásahů, hybridními válkami rozvrácené ekonomiky, válečné zločiny okupačních armád. Ve zkušenosti většiny muslimů je zřejmě podobně zakotvena mediální masáž o nezměnitelném imperialismu ústícím ve značné sociální lhostejnosti.

Kavka nemůže pochopit, proč nemají evropské úřady kompetence k řešení islámského fundamentalismu. Evropští úředníci nemohou z úřední pozice nahrazovat výkladovou polemiku islámu, mohou jenom vyžadovat dodržování sekulárních zákonů. Islámští duchovní mají rozhodující slovo v procesu integrace muslimů. Podstatou oné kompetence je fakt, že náboženské cítění nemůže žádný soudný úředník vykonat, může ho bláhově nařídit, ale nijak nezkontroluje, nakolik se ten či onen věřící k nařízení ve skutečnosti postavil nebo v budoucnosti postaví. Nikdo nezakrývá, že je to velmi citlivá a problematická záležitost.

Kavka se točí v kruhu. Chce vyvolávat dojem, že Merkelová nebo jiní soudní humanisté či demokraté, snad tvrdí, že islámský terorismus nemá s islámem nic společného. Samozřejmě, že má a Merkelová to připomíná: islamismus (potažmo islámský terorismus) je špatně interpretovaný islám.

Kavka se rochní ve vypjaté černé kronice filtrované na imigrantské excesy, jakoby ho vůbec nezajímalo, že tato kriminalita je jenom zlomkem celé reálné dennodenní kriminality v celé Evropě. Nehledě na řádově vyšší rizika spojená například s dopravní nehodovostí způsobenou mj. nechráněnými vlakovými přejezdy. Tuto vyfiltrovanou „islámskou“ kriminalitu spojuje s podstatou učení islámu a snad i s vědomým úmyslem touto kriminalitou islamizovat Evropu. Pěkná fantasmagorie, nemyslíte? V tomto smyslu se i jednomu diskutujícímu pod jeho příspěvkem správně jeví, že příspěvek je téměř na hranici „hanobení“, tak jak jej definuje trestní zákoník. Podobně brousí hranici štvavého islamismu v mezích zákona i nepřátelští imámové, které není pak snadné dopadnout. Kavka si je toho dobře vědom a podle klaky „souhlasně diskutujících“ je jasné, že jeho jinotaj fundamentálního antiislamismu je publiku srozumitelný. Takové pojetí je však z hlediska úmyslu špatně prokazatelný jen ze samotného textu. Alespoň to tvrdí orgány činné v trestním řízení…

A jako správňácký katolík se Kavka dále ptá: „proč mě má zajímat co je proti islámu …, že muslimové nemohou podle islámu to či ono? Proč mě vůbec má nějaký islám zajímat, když žiji v Evropě a ne islámské zemi.“ Typické pro jasnozřivý katolicismus je nezajímat se o ostatní. Katolický fundamentalista je přesvědčen, že se každý musí zajímat jen o něj. Dokonce se nám Kavka snaží namluvit, že islám dostává ve veřejném prostoru větší prostor než křesťanství, které se, ó Bože, nedostalo do Evropské ústavy a je prý zadupáváno do země. Za všechny možné argumenty uveďme jediný fakt. Zatímco křesťanské denominace mají na nejpodstatnější univerzitě hnedle tři fakulty (katolickou, evangelickou a husitskou) jaksi nám chybí fakulta islámská. Nebo není univerzita typický veřejný prostor?

Z žádných důvodů mi není pochopitelné podivné spojenectví blouznivého katolického fundamentalisty s fundamentalistickými tezemi islamistů. Obě vedou jen k zastrašování a vyvolávání strachu. K čemu může být takový strach nějakému zapadlému katolickému blouznivci? Že by katolická církev snad opět vedla nějakou „katolickou politiku“? Vedení této církve se v poslední době značně vymezuje i proti vlastnímu pokrokovému papeži. Na rozdíl od Kavky bych papeže klidně adoptoval, a kdyby se katolická církev chovala a vyjadřovala jako František, možná by mohly zaniknout i všemožné – nemožné křesťanské denominace.

Závěrem upozorňuji na to, že neotevírám k tomuto tématu diskuzi. Diskuze je marná, ale ve svérázné útočnosti velmi snadná. Nechť odpůrci vyvinou intelektuální aktivitu a popřou veřejně moje argumenty či nedostatky. Skupina souvěrců kolem Kavky diskutuje mimo jakoukoli etiku, fakticitu a snahu o lidský konsens.  Děkuji, už nechci číst jen samé útoky.

 

 

Autor: Zdenek Horner | pondělí 20.2.2017 23:46 | karma článku: 16,78 | přečteno: 723x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 776x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 571x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 825
  • Celková karma 21,59
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik